Cultuur Centrum Martien van Doorne Centrum Kunstlicht in de Kunst Centro Cultural de Macau
Futureland Glow Schatkamer St. Servaas
Nacht van het Witte Doek
Glow 2013, Eindhoven, 9 t/m 16 november
Effe-naar de Poppenkast, locatie: Effenaar.
www.gloweindhoven.nl
facebook: Licht Aan
Toelichting: De boogvensters in deze oude gevel zijn bespannen met linnen. Toepasselijk, want oorspronkelijk was dit de fašade van een linnenfabriek. Vanaf de straatzijde lijken de doeken eenvoudigweg wit aangelicht, maar aan de achterzijde van de wand is te zien dat het witte licht is opgebouwd uit rood, groen en blauw. Zodra iemand in het schijnsel van de spots stapt, valt zijn schaduw uiteen in kleurige vlekken. Op het maagdelijk witte doek kun je dus schilderen met licht.

Het publiek aan de straatzijde is getuige van een schimmenspel dat door het boogvormige decor doet denken aan een poppenkast. De spontane voorstellingen zijn hier, op een steenworp afstand van de Effenaar en op een plek die ook bij andere gelegenheden dienst doet als openluchtpodium, bijzonder op zijn plaats.

Jolanda Tielens is gefascineerd door de manier waarop licht onze ervaring van een ruimte be´nvloedt en ons gedrag stuurt. Bij het realiseren van een lichtplan speelt ze hiermee. Soms kiest ze voor onopvallende verlichting, en soms, zoals hier, speelt het licht de absolute hoofdrol.

Opdrachtgever: Stichting Glow
Installatie: Pronorm Helmond
Fotografie: Marije Zuidweg
Film: Anita Maassen