Cultuur Centrum Martien van Doorne Centrum Kunstlicht in de Kunst Centro Cultural de Macau
Futureland Glow Schatkamer St. Servaas
Nacht van het Witte Doek
Schatmaker St. Servaas
Keizer Karelplein 3, 6211 TC Maastricht
Toelichting: Zorg met LED’s voor een optimale belichting van cultuurhistorie van Europese klasse. Beperk schade aan kunstobjecten en het tijdrovende onderhoud aan de halogeenverlichting.

De schatkamer van de Sint Servaas in Maastricht bevat waardevolle kerkschatten. Zowel historisch als kunstzinnig. De oorsprong van de kerkschat ligt bij Sint Servaas zelf. Deze 'eerste bisschop van Maastricht' leefde 16 eeuwen geleden in de tijd van de volksverhuizingen. In de loop der tijd is de schat gegroeid (en soms ook weer gekrompen) en nog altijd indrukwekkend. Je kunt hem gaan bekijken, de schatkamer bevindt zich aan het Keizer Karelplein in Maastricht.

In dit museum spelen helderheid en reflectie een grote rol. Zowel de gouden en zilveren objecten als de vitrines waarin ze zijn tentoongesteld reflecteren de lichtbronnen. Reflecties verhinderen dat je de objecten goed kunt zien. De hoek van lichtinval op de spiegelende oppervlakken bepaalt hoe we de objecten zien. Door een slimme positie te kiezen voor de spots, worden reflecties zoveel mogelijk vermeden. De schatkamer van de Sint Servaas bevat ook een beroemde collectie oosterse zijden stoffen, daterend vanaf de IVe eeuw tot en met de XVe eeuw. De aanwezigheidsdetectie brengt licht in de duisternis zodra je binnentreedt. Het UV-arm LED-licht verlicht de patronen en ontwerpen zonder dat deze zeer lichtgevoelige textielen ontoelaatbare optische schade oplopen.

Opdrachtgever: Stichting Schatkamer St. Servaas
Installateur: Spie, maastricht
Realisatie: 2015
Fotografie: Marije Zuidweg